Mentre hi hagi salut...


Tenir un fill és una experiència incomparable. La vinguda al món d'una nova persona que t'ha de canviar la resta de l'existència és un fet que un no es pot imaginar fins que no es viu. Sempre s'ha dit allò de què els infants vénen amb un pa sota el braç. En l'actualitat, però, han de fer el viatge ben carregats, ja que cadria afegir al seu equipatge una bona dosi de paciència per agunatar les cues que provoquen el munt de tràmits burocràtics que fan que el petit nadó passi de ser un "sense papers" a un ciutadà de ple dret. A banda del pa i la paciència, el govern estatal ha incorporat ara sota la aixella del nouvingut un xec de 2.500 Euros per a despeses vàries. Uns diners que no ens col·loquen, ni molt menys, a la vanguarda europea dels països que més ajuts donen per fills, però és una primera passa i una declaració d'intencions per igualar-nos amb els nostres veïns més privilegiats.

L'anunci d'aquesta mesura va tenir lloc sense previ avís i marcant la data del dia després de fer-se pública la celebrada notícia com a "dia 0" per ser-ne beneficiari. És a dir, que tots aquells nadons que neixessin a partir de llavors tindrien dret als seus 2.500 Euros.

Aquest requisit ha fet que molts pares i mares que havien tingut família poques hores abans passessin del goig indescriptible de l'experiència de donar llum a una nova vida a la frustració per no haver-ho fet uns dies més tard. Si ve és cert allò que diuen que "no es pot perdre allò que mai s'ha tingut", també ho és que quan a un li toquen la butxaca les dites populars perden credibilitat. Davant d'aquesta esperada reacció, l'executiu ja ha avançat que estudiarà donar-li a la mesura caràcter retroactiu de l'1 de gener. Com no pot ser d'una altra manera, els partits de l'oposició s'han afanyat a qualificar la mesura d'electoralista, tenint en compte que el març del 2008 hi ha eleccions generals. Potser sí. Ara, sent així, els pensadors de la idea, per fer-la encara més efectiva, podrien haver filat més prim. Per exemple, per tenir dades exactes de la relació causa-efecte de la iniciativa podien haver restringit el seu pagament a aquells infants nascuts 9 mesos després de l'anunci, és a dir, cap a l'abril del 2008. Així sí que hagués estat electoralista al 100%.

Ara però, hi ha molts pares i futurs pares feliços, però molts d'altres esperant la contraoferta de l'oposició per ser agraciats amb un ajut que per poques hores se'ls ha negat. Amb els 2.500 Euros a la butxaca o sense, al final caldrà tornar a allò de "mentre hi hagi salut...", deixant de banda la de bolquers, tovalloletes, llet en pols, cremes i cremetes que es podrien comprar amb uns diners que a hores d'ara no tenen encara ni formulari de sol·licitud.